Waar twee werelderfgoederen samenkomen!

Ontdek hoe water een wapen werd! Na een bezoek aan het Waterliniemuseum hebben de waterlinies geen geheimen meer voor je. Fort bij Vechten is één van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ongerepte schoonheid ervan maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie. Ontdek ook Castellum Fectio, een Romeins fort gelegen naast Fort bij Vechten.

Sterk Water

In het museumpaviljoen kom je door interactieve wijze van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

VR-vlucht

En mocht je er nog geen genoeg van hebben, dan kun je in het museum met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Fort bij Vechten

Tijdens je zwerftocht over het fort kun je genieten van de bijzondere omgeving. Je komt ok historische gebouwen tegen. In die gebouwen komen allerlei onderwerpen aan bod. Je kunt je bijvoorbeeld in foutenbouw verdiepen. Er is een tentoonstelling met de naam ‘Lummelen in de Linie’. In de Eerste Wereldoorlog leefden er soldaten op het fort. In ‘Lummelen in de Linie’  besteden we aandacht aan het leven van die soldaten.