Fort bij Vechten

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.

fort-vechten-waterliniemuseum
Nieuwsbode

Geschiedenis

De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.

Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rhijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. Sinds 1996 is het fort eigendom geworden van Staatsbosbeheer en is het opengesteld voor publiek. In 2015 opende het Waterliniemuseum haar deuren.

Rondleidingen

Vanuit het Waterliniemuseum worden er diverse rondleidingen gegeven over Fort bij Vechten. Onze gidsen nemen u mee naar verborgen plekken en vertellen het verhaal over de geschiedenis van Fort bij Vechten. Ontdek de natuur en de geschiedenis van deze unieke locatie. Dagelijks vertrekken er vanaf het Waterliniemuseum diverse rondleidingen over het terrein waar u bij aan kunt sluiten. Voor een rondleiding met een groep (vanaf 10 personen) kunt u contact met ons opnemen om een gids te reserveren.

Unieke locatie voor evenementen

Fort bij Vechten trekt jaarlijks veel bezoekers. De combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur maakt Fort bij Vechten een unieke locatie voor evenementen, die gecombineerd kunnen worden met een rondleiding over het fort en een bezoek aan het Waterliniemuseum! U bent van harte welkom op Fort bij Vechten voor evenementen, bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten.

Reserveringen en boekingen
Kijk voor meer informatie op www.fortvechten.nl. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via boekingen@fortvechten.nl en 030 – 65 65 285 (ma t/m vr tussen 9.00 en 17.00 uur).