Educatie
Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten biedt een rijke leeromgeving! Leerlingen kunnen ontdekkend kennis maken met de thema’s van de Hollandse Waterlinies en de Neder-Germaanse Limes.
Welke educatieve programma’s bieden wij?
1. Het museum met de expositie Sterk Water
Ontdek en beleef hoe Nederland water gebruikte als verdedigingsmiddel. In kleine groepjes met individuele opdrachten ontdekken leerlingen hoe de waterlinie werkte, ontworpen en gebouwd is. Verhalen van mensen uit die tijd worden verbonden met belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis tussen de Tachtigjarige oorlog en de Tweede Wereldoorlog.
2. Fort bij Vechten, de gebouwen en het buitenterrein
Vechten is een van de forten uit de waterlinie. Ontdek en ervaar boven en onder de grond hoe het gebruikt werd en groot het is. Zoek uit hoe soldaten hier moesten leven en werken.
3. Castellum Fectio en een expositie over dit Romeins verdedigingswerk
Ontdek hoe de Romeinen hier 2000 jaar geleden de noordgrens van hun rijk verdedigden. Castellum Fectio was een van de vele forten aan die Romeinse grens, in die tijd de Neder-Germaanse Limes genoemd. Bezoek de plaats waar 300 jaar lang het castellum heeft gestaan. Ontdek in de tentoonstelling het levensverhaal van vier personen die daar hebben geleefd.
4. Speciaal programma over de Eerste Wereldoorlog en de mobilisatie van 1914-1918
Ontdek hoe de waterlinie functioneerde en de soldaten er leefden in de tijd van de Grote Oorlog waarin Nederland neutraal was en niet betrokken raakte bij de gevechten. Een programma met onderdelen uit de vaste expositie, de gebouwen en het buitenterrein. (Beschikbaar vanaf eind 2024)
Verbinding met het lesprogramma
Een bezoek aan het Waterliniemuseum Fort bij Vechten kan op verschillende manieren aansluiten op het lesprogramma van school.
- Het bezoek is een verlengde van de gebruikelijke lessen op school
- Het bezoek is onderdeel van een speciaal lesprogramma
- Het bezoek is een uitje met een educatief element
Praktische zaken
- In de modules is ruimte voor maximaal 30 leerlingen en ze duren 1 tot 1,5 uur. Bij grotere groepen wordt een roulatieprogramma met meerdere modules gemaakt. Er is dan ruimte voor 60 of 90 leerlingen en het bezoek neemt meer tijd in beslag.
- Per zes leerlingen verwachten wij dat er vanuit uw organisatie één begeleider meekomt. Tijdens het verblijf op het fort is de leerkracht verantwoordelijk voor de leerlingen.
Opzet van het educatieprogramma
- Het educatieprogramma bestaat uit onderdelen(modules) die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden.
- Leerlingen gaan op onderzoek uit aan de hand van vragen, opdrachten, lezingen, rondleidingen, activiteiten en spelvormen.
- Het educatieprogramma voorziet in een aanbod voor leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs in de leeftijd van 8 tot 16 jaar. Op verzoek zijn programma’s voor het MBO mogelijk.
Maatwerk door overleg
Voorafgaand aan een bezoek neemt een van de educatiemedewerkers contact op met de organisator van het bezoek. In onderling overleg worden afspraken gemaakt over de invulling van het bezoek. Hiermee proberen we het educatieprogramma zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de school.
Vraag Informatie aan of Reserveer Direct
Ben je geïnteresseerd in één van onze programma’s? Wil je meer weten over de programma’s, kosten en beschikbaarheid? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via het onderstaande formulier of per e-mail naar info@waterliniemuseum.nl.