Lezingen Waterliniemuseum
Bezoek onze boeiende lezingen in het auditorium, waar experts je meenemen in verhalen over oorlog, forten, water, kunst en geschiedenis. Ontdek de diepgang van deze thema’s en laat je inspireren door inzichten uit het verleden en de actualiteit.
Aankomende Lezingen:
Filmvertoning en Panel talk Echt Nep
Op 20 oktober organiseren we een bij de tentoonstelling een programma dat bestaat uit een filmvertoning, een panelgesprek en een rondleiding. Dit is dé kans om meer te leren over de makers en denker, hoe zij dit project hebben ervaren, hoe hun ideeën vorm kregen en nu te zien zijn in in de expositie Echt Nep in het Waterliniemuseum.
Meld je aan voor dit evenement via dit document: Document aanmelding
Lezing: Echt geen nep! Hoe zeelieden de Waterlinie redden
27 oktober 2024 | 14:00
In 1672 wordt vaak gezegd dat de Fransen Holland niet konden veroveren vanwege de dooi. Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek van het Waterliniemuseum onthult dat tienduizenden zeelieden, mariniers en honderden schepen een cruciale rol speelden in de verdediging van de Waterlinie. De Fransen beschikten niet over zulke zeemachten. Zou dit niet de echte reden zijn voor hun terugtocht?
In 2025-2026 organiseert het museum een speciale tentoonstelling over dit intrigerende verhaal. Anne Doedens, bestuurslid van het museum, vertelt er meer over tijdens een lezing op 27 oktober om 14:00 uur in het auditorium. Erbij? Mail welkom@waterliniemuseum.nl met in het onderwerp ‘Lezing 27 oktober 2024’.
Terugblik op Lezingen:
- 11:00 uur | Lezing door Wouter Hinrichs – Castellum Fectio
Een bijzonder fort aan de Noordgrens van het Romeinse Rijk
De verdediging op het water van de linie door de eeuwen
Ontdek de geheimen van de waterverdediging langs de Oude Hollandse Waterlinie door de eeuwen heen! In het Rampjaar 1672-1673 werd de Oude Hollandse Waterlinie ingezet om de Republiek te verdedigen, maar het water alleen was niet genoeg. Het water werd niet alleen werd ingezet als barrière, maar ook als slagveld, waar mariniers en matrozen zich op platte uitleggers begaven om de oprukkende Franse troepen tegen te houden. Deze unieke tactiek, zelden onderzocht, bleek zo effectief dat het gebruik van binnenschepen in 1794 en zelfs nog tot in de negentiende eeuw werd toegepast. Dr. Anne Doedens en Merlijn Barkema delen in hun lezing fascinerende inzichten over deze geschiedenis en het lopend onderzoek ernaar.
Een inspirerende start van het project ‘De Marine en de Waterlinie’, o.a. in samenwerking met Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, vond plaats afgelopen woensdag in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten, georganiseerd door Merlijn Barkema MA. Het symposium werd geopend door drs. Arie-Jan Ditewig, en vervolgens werden we geboeid door bijdragen van dr. Adri van Vliet, dr. Anne Doedens, viceadmiraal b.d. Matthieu Borsboom en ir. Frits de Ruyter de Wildt. Dit project belooft een diepgaande verkenning te worden van onze maritieme geschiedenis en de betekenis ervan voor de Waterlinie.
Na een boeiend plenair programma volgden diverse deelsessies, waarin deelnemers de kans kregen om dieper in te gaan op aspecten van het thema van het project.
Op 18 februari hebben we het genoegen kunstenaar Herman H. van Doorn te verwelkomen in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten voor een fascinerende lezing en een filmvertoning.
Ontdek meer over de dynamiek van het landschap, gevormd door menselijke sporen, en achterhaal de diepere betekenissen achter zijn indrukwekkende fotografie. De lezing biedt een unieke gelegenheid om de kunstenaar zelf te horen spreken over zijn werk, zijn interpretatie van het heden en hoe hij het verleden integreert in zijn visuele verhalen.
Het programma begint om 15:00 uur in ons auditorium. Zorg ervoor dat je erbij bent om een dieper inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van ‘Sporen’. Het programma begint met een lezing over Herman H. zijn werk. Na de lezing wordt ook de film ‘Sporen van de toekomst’ vertoond in het auditorium (25 minuten). Na afloop kun je met de kunstenaar mee langs de tentoonstelling en is er ruimte om vragen te stellen.
‘Sporen van de toekomst’ is een documentaire over de Utrechtse fotograaf Herman van Doorn. Herman fotografeert al bijna 40 jaar en heeft lange tijd lesgegeven. Hij is nog steeds actief en zeer bevlogen. Hoewel hij zich eerst specialiseerde in architectuurfotografie, richt hij zich de laatste jaren steeds meer op eigen werk waarin hij zijn idealen laat spreken.