Agenda lezingen en (dag)activiteiten: 

Blijf deze agenda in de gaten houden! Hier komen binnenkort weer nieuwe (dag)activiteiten en lezingen.

Archief

De verdediging op het water van de linie door de eeuwen

Ontdek de geheimen van de waterverdediging langs de Oude Hollandse Waterlinie door de eeuwen heen! In het Rampjaar 1672-1673 werd de Oude Hollandse Waterlinie ingezet om de Republiek te verdedigen, maar het water alleen was niet genoeg. Het water werd niet alleen werd ingezet als barrière, maar ook als slagveld, waar mariniers en matrozen zich op platte uitleggers begaven om de oprukkende Franse troepen tegen te houden. Deze unieke tactiek, zelden onderzocht, bleek zo effectief dat het gebruik van binnenschepen in 1794 en zelfs nog tot in de negentiende eeuw werd toegepast. Dr. Anne Doedens en Merlijn Barkema delen in hun lezing fascinerende inzichten over deze geschiedenis en het lopend onderzoek ernaar.

Avondopenstelling bij het Waterliniemuseum:
Een Kunstzinnige Belevenis | 05 april 2024.

Het Waterliniemuseum opent op 5 april haar deuren voor een speciale avondopenstelling ter ere van Museumweek 2024. Tussen 18:30 en 22:00 uur kunnen bezoekers genieten van een unieke kunstervaring, waarbij verschillende kunstenaars hun talenten tentoonstellen. Meld je aan door te mailen naar welkom@waterliniemuseum.nl

1. Spoken Word Performances: Laat je meeslepen door krachtige woorden en poëzie, gedeeld door Patrick Abma en Tesse Reversma.

2. Lezing over Vleermuizen: Leer meer over deze fascinerende nachtdieren en hun rol op de forten, gepresenteerd door Hans Nap | 19:15.

3. Interactief Kunstwerk van het Utrechtse collectief Katpatat: Laat je verrassen door de fusie van kunst en technologie en teken mee!

4. Vertoning van de prijswinnende documentaire ‘VAART – Een ode aan stadsnatuur’: Ontdek de schoonheid van de stadsnatuur met Suzanne van Leendert’s prachtige film, die de Klopvaart in Utrecht als haar ‘achtertuin’ beschouwt | 20:30.

5. Muziek door ‘The Blueglass Band’: Geniet van de betoverende country-folk klanken van Gijs Ravensbergen, Arie Rinsema en Kai Huiber.

Avondrondleidingen : Verken het museum en het terrein onder begeleiding van een ervaren gids. Neem je zaklamp mee en ontdek het gebied in het donker! Meld je ter plaatse aan voor deze spannende rondleiding | 21:00.

Toegang: Gratis voor museumkaarthouders tijdens de avondopenstelling.
50% korting op entree voor niet museumkaarthouders

Een inspirerende start van het project ‘De Marine en de Waterlinie’, o.a. in samenwerking met Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, vond plaats afgelopen woensdag in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten, georganiseerd door Merlijn Barkema MA. Het symposium werd geopend door drs. Arie-Jan Ditewig, en vervolgens werden we geboeid door bijdragen van dr. Adri van Vliet, dr. Anne Doedens, viceadmiraal b.d. Matthieu Borsboom en ir. Frits de Ruyter de Wildt. Dit project belooft een diepgaande verkenning te worden van onze maritieme geschiedenis en de betekenis ervan voor de Waterlinie.

Na een boeiend plenair programma volgden diverse deelsessies, waarin deelnemers de kans kregen om dieper in te gaan op aspecten van het thema van het project.

Op 18 februari hebben we het genoegen kunstenaar Herman H. van Doorn te verwelkomen in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten voor een fascinerende lezing en een filmvertoning.

Ontdek meer over de dynamiek van het landschap, gevormd door menselijke sporen, en achterhaal de diepere betekenissen achter zijn indrukwekkende fotografie. De lezing biedt een unieke gelegenheid om de kunstenaar zelf te horen spreken over zijn werk, zijn interpretatie van het heden en hoe hij het verleden integreert in zijn visuele verhalen.

Het programma begint om 15:00 uur in ons auditorium. Zorg ervoor dat je erbij bent om een dieper inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van ‘Sporen’. Het programma begint met een lezing over Herman H. zijn werk. Na de lezing wordt ook de film ‘Sporen van de toekomst’ vertoond in het auditorium (25 minuten). Na afloop kun je met de kunstenaar mee langs de tentoonstelling en is er ruimte om vragen te stellen.

‘Sporen van de toekomst’ is een documentaire over de Utrechtse fotograaf Herman van Doorn. Herman fotografeert al bijna 40 jaar en heeft lange tijd lesgegeven. Hij is nog steeds actief en zeer bevlogen. Hoewel hij zich eerst specialiseerde in architectuurfotografie, richt hij zich de laatste jaren steeds meer op eigen werk waarin hij zijn idealen laat spreken.