Lezingen Waterliniemuseum

Bezoek onze boeiende lezingen in het auditorium, waar experts je meenemen in verhalen over oorlog, forten, water, kunst en geschiedenis. Ontdek de diepgang van deze thema’s en laat je inspireren door inzichten uit het verleden en de actualiteit.


Aankomende Lezingen:

Verken de wereld van de Romeinen op 14 september 2024!

Op 14 september nodigen we je uit voor een spannende dag vol activiteiten, speciaal georganiseerd voor het Open Monumentenweekend. Ontdek de fascinerende geschiedenis van Castellum Fectio, een uniek fort aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, en geniet van een dag vol Romeins vermaak.

Programma:

  • 11:00 uur | Lezing door Wouter HinrichsCastellum Fectio
    Een bijzonder fort aan de Noordgrens van het Romeinse Rijk

    Ontdek de fascinerende geschiedenis van Castellum Fectio, een belangrijk Romeins fort aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Publieksarcheoloog Wouter Hinrichs van Landschap Erfgoed Utrecht neemt je mee naar 2000 jaar geleden en vertelt hoe dit fort bij het huidige Waterliniemuseum een cruciale rol speelde in de verdediging en handel van het Romeinse Rijk. Leer meer over de opkomst van de limes in Utrecht en het multiculturele leven dat zich rondom Fectio ontwikkelde. De lezing bijwonen? Mail naar welkom@waterliniemuseum.nl, zodat we rekening kunnen houden met het aantal bezoekers in het auditorium.

     

  • 12:00 uur & 14:30 uur | Rondleidingen met een re-enactor
    Stap terug in de tijd en laat je meenemen door een re-enactor in authentieke Romeinse kledij. Beleef de geschiedenis alsof je er zelf bij was!

 

  • 11:00 – 14:00 uur | Romeinse karikatuur tekenen
    Ontdek je creatieve kant en laat een grappige karikatuur van jezelf als Romein tekenen.

 

  • 14:00 – 17:00 uur | Knutselworkshop Romeinse helmen en schilden
    Knutsel je eigen Romeinse helm of schild en voel je als een echte legionair.

 

De hele dag door kun je jezelf onderdompelen in de Romeinse sfeer. Verkleed je als Romein en maak een leuke selfie op onze speciale fotospot. Het belooft een dag vol plezier en geschiedenis te worden voor jong en oud! Wil jij de lezing bijwonen? Mail dan naar welkom@waterliniemuseum.nl, zodat we rekening kunnen houden met het aantal bezoekers in het auditorium.

Mis het niet en beleef een onvergetelijke Romeinse dag tijdens het Open Monumentenweekend!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Filmvertoning en Panel talk Echt Nep

Op 20 oktober organiseren we een bij de tentoonstelling een programma dat bestaat uit een filmvertoning, een panelgesprek en een rondleiding. Dit is dé kans om meer te leren over de makers en denker, hoe zij dit project hebben ervaren, hoe hun ideeën vorm kregen en nu te zien zijn in in de expositie Echt Nep in het Waterliniemuseum.

12:00 – 12.05 – Introductie expositie
12:05 – 12.25 – Film vertoning. Art Forever heeft het project Echt Nep op beeld vastgelegd
12.25 – 12.40 – Moderator (Senne de Vries) gaat in gesprek met een maker en de denker.
12.40 – 13.00  – Rondleiding expo

Meld je aan voor dit evenement via dit document: Document aanmelding

Lezing: Echt geen nep! Hoe zeelieden de Waterlinie redden

27 oktober 2024 | 14:00

In 1672 wordt vaak gezegd dat de Fransen Holland niet konden veroveren vanwege de dooi. Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek van het Waterliniemuseum onthult dat tienduizenden zeelieden, mariniers en honderden schepen een cruciale rol speelden in de verdediging van de Waterlinie. De Fransen beschikten niet over zulke zeemachten. Zou dit niet de echte reden zijn voor hun terugtocht?

In 2025-2026 organiseert het museum een speciale tentoonstelling over dit intrigerende verhaal. Anne Doedens, bestuurslid van het museum, vertelt er meer over tijdens een lezing op 27 oktober om 14:00 uur in het auditorium. Erbij? Mail welkom@waterliniemuseum.nl met in het onderwerp ‘Lezing 27 oktober 2024’.

Terugblik op Lezingen:

De verdediging op het water van de linie door de eeuwen

Ontdek de geheimen van de waterverdediging langs de Oude Hollandse Waterlinie door de eeuwen heen! In het Rampjaar 1672-1673 werd de Oude Hollandse Waterlinie ingezet om de Republiek te verdedigen, maar het water alleen was niet genoeg. Het water werd niet alleen werd ingezet als barrière, maar ook als slagveld, waar mariniers en matrozen zich op platte uitleggers begaven om de oprukkende Franse troepen tegen te houden. Deze unieke tactiek, zelden onderzocht, bleek zo effectief dat het gebruik van binnenschepen in 1794 en zelfs nog tot in de negentiende eeuw werd toegepast. Dr. Anne Doedens en Merlijn Barkema delen in hun lezing fascinerende inzichten over deze geschiedenis en het lopend onderzoek ernaar.

Een inspirerende start van het project ‘De Marine en de Waterlinie’, o.a. in samenwerking met Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, vond plaats afgelopen woensdag in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten, georganiseerd door Merlijn Barkema MA. Het symposium werd geopend door drs. Arie-Jan Ditewig, en vervolgens werden we geboeid door bijdragen van dr. Adri van Vliet, dr. Anne Doedens, viceadmiraal b.d. Matthieu Borsboom en ir. Frits de Ruyter de Wildt. Dit project belooft een diepgaande verkenning te worden van onze maritieme geschiedenis en de betekenis ervan voor de Waterlinie.

Na een boeiend plenair programma volgden diverse deelsessies, waarin deelnemers de kans kregen om dieper in te gaan op aspecten van het thema van het project.

Op 18 februari hebben we het genoegen kunstenaar Herman H. van Doorn te verwelkomen in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten voor een fascinerende lezing en een filmvertoning.

Ontdek meer over de dynamiek van het landschap, gevormd door menselijke sporen, en achterhaal de diepere betekenissen achter zijn indrukwekkende fotografie. De lezing biedt een unieke gelegenheid om de kunstenaar zelf te horen spreken over zijn werk, zijn interpretatie van het heden en hoe hij het verleden integreert in zijn visuele verhalen.

Het programma begint om 15:00 uur in ons auditorium. Zorg ervoor dat je erbij bent om een dieper inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van ‘Sporen’. Het programma begint met een lezing over Herman H. zijn werk. Na de lezing wordt ook de film ‘Sporen van de toekomst’ vertoond in het auditorium (25 minuten). Na afloop kun je met de kunstenaar mee langs de tentoonstelling en is er ruimte om vragen te stellen.

‘Sporen van de toekomst’ is een documentaire over de Utrechtse fotograaf Herman van Doorn. Herman fotografeert al bijna 40 jaar en heeft lange tijd lesgegeven. Hij is nog steeds actief en zeer bevlogen. Hoewel hij zich eerst specialiseerde in architectuurfotografie, richt hij zich de laatste jaren steeds meer op eigen werk waarin hij zijn idealen laat spreken.