EUREKA!
Expositie van 1 oktober t/m 31 oktober 2023

 

Kunst, archief, wetenschap en architectuur komen samen in een interdisciplinaire expositie.

Wat kan het verleden ons leren over de toekomst? In oktober 2023 draait de Maand van de Geschiedenis om het thema: Eureka! Vinding, vernieuwing en vooruitgang beginnen bij nieuwsgierige geesten. Daarom staat deze oktobermaand in het teken van de creatievelingen, de boekenwurmen en de ontdekkers die gedreven door onbegrensde nieuwsgierigheid de wetenschap en de wereld vooruithelpen.

Het Waterliniemuseum, Kasteel Amerongen, het Regionaal Archief Zuid-Utrecht en FAAM gaan het experiment aan. Samen presenteren zij EUREKA!: Een interdisciplinaire expositie waarin kunst, archief, wetenschap en architectuur samenkomen en elkaar versterken.

Jonge Utrechtse makers en onderzoekers laten hun nieuwsgierigheid de vrije loop op drie boeiende locaties: Het Waterliniemuseum, Kasteel Amerongen en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht. Drie jonge onderzoekers doken de collecties in op zoek naar bijzondere verhalen. Hun ontdekkingen inspireerden negen hedendaagse (lokale) kunstenaars tot het maken van nieuw werk. Deze zomer gaven zij EUREKA! samen vorm.

Vanaf 1 oktober is de expositie te bewonderen in de moderne zalen van het Waterliniemuseum, de historische ruimtes van Kasteel Amerongen en de kennisrijke bibliotheek van Wijk bij Duurstede. EUREKA! is een hedendaags drieluik dat de nieuwe creaties toont, ondersteund door de oude collectiestukken en de persoonlijke aha-momenten!