‘Glimlach’ is een nieuwe tijdelijke hedendaagse kunsttentoonstelling in Waterliniemuseum Fort bij Vechten. In aansluiting bij het prachtige fort en de ontluikende natuur toont het museum dit voorjaar een paar bijzondere schilderijen van kunstenaar Marcel Bastiaans.

Kunstenaar Marcel Bastiaans is een schilder pur sang. Iedere dag is hij in zijn atelier te vinden, waar hij met veel enthousiasme en passie aan het werk is. Met zijn schilderijen wil hij de wereld een beetje mooier maken en ‘een glimlach op ieders gezicht toveren’. In het Waterliniemuseum zijn de komende weken 2 series van hem te zien.
De serie: ‘Awareness, Transformation and Faith’ (‘Bewustzijn, Transformatie en Vertrouwen’) over de ontwikkeling van het kind gebaseerd op de filosofie van Jan Amos Comenius. In deze serie staat de vlinder symbool voor de transformatie, de overgang naar een nieuwe periode en de vogel staat voor vertrouwen, vertrouwen in de krachten van het kind, van de natuur. Het oog symboliseert het bewustzijn, het bewust dat we één zijn. Zoals Comenius zei: “harmonie, inlevingsvermogen en respect voor ons allen”. Krachtige symbolen, bijna iconische beelden geschilderd op een ondergrond van teksten uit het boek Orbis Sensualium Pictus, de zichtbaar waarneembare wereld van Comenius.  De tweede serie is ‘Mind, Body and Soul’, over de kracht en zelfhelende vermogens van de mens.
De mens maakt zijn eigen wereld, de wereld is maakbaar. En in de wereld van Marcel Bastiaans is alles mogelijk, zolang je er maar in geloofd en vertrouwen hebt. En dat wenst hij iedereen toe: “Wees positief en heb vertrouwen in jezelf, dan straalt dat uit op je omgeving!”

De intrigerende werken van Marcel Bastiaans zijn van april tot eind juni 2017 te zien in het Waterliniemuseum, waar de natuur op het fort langzaam tot bloei komt en de kracht van de natuur dagelijks voelbaar is. Het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn door mensen gecreëerde systemen,  de maakbare natuur als defensie, een veilige haven in een dreigende wereld.

Deel dit: