Entreeprijzen 2018

Entreeprijzen 2018

Entreeprijzen Waterliniemuseum 2018

Per 1 januari 2018 gelden er andere entreeprijzen bij het Waterliniemuseum. De reguliere entreeprijs voor volwassenen zal verhoogd worden, maar dit is dan wel inclusief toegang tot de wisseltentoonstellingen waar voorheen apart voor betaald moest worden. Bezoekers met een museumkaart kunnen vanaf 1 januari 2018 het Waterliniemuseum gratis bezoeken.

Bekijk hieronder de entreeprijzen:

Entreebewijs 2018
Toegang volwassene 9,00 p.p.
Toegang kind van 5 t/m 12 jaar 5,00 p.p.
Toegang kind t/m 4 jaar gratis
Familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) 25,00
Museumkaarthouders gratis
Entree met korting (Bankgiro Loterij VIP-kaart, CJP, U-pas) 6,00 p.p.
Groepskorting (vanaf 10 personen) 8,00 p.p.
Kinderfeestje 10,00 p.p.
Parkeren Fort bij Vechten 3,00
Front 14/18 geopend in het Waterliniemuseum

Front 14/18 geopend in het Waterliniemuseum

Afgelopen zaterdag heeft Waterliniemuseum Fort bij Vechten de 3D fototentoonstelling Front 14/18 geopend. Deze tentoonstelling laat de Eerste Wereldoorlog zien vanuit het perspectief van twee Duitse frontsoldaten en is te zien t/m 1 april 2018.

Front 14/18 is een reizende tentoonstelling van het LWL-Medienzentrum für Westfalen. Deze reis begon in 2014 en hierin zijn inmiddels meerdere locaties aangedaan in Duitsland en België. De tentoonstelling was nog niet eerder in Nederland te zien, tot de opening in het Waterliniemuseum afgelopen zaterdag. Voorafgaand aan de opening waren er toespraken van Heike Herold (Cultural support LWL), Volker Jakob (Curator Front 14/18), Maarten Slot (Voorzitter Stichting Waterliniemuseum en Ad Punt (Directeur Waterliniemuseum).

Maarten Slot
Voorzitter Stichting Waterliniemuseum

Heike Herold
Cultural support LWL

Volker Jakob
Curator Front 14/18

Mobilisatie
In 1914 dreigt ook Nederland in oorlog te raken met Duitsland. Daarom worden 200.000 mannen gemobiliseerd, opgeroepen voor het leger. Het Nederlandse leger heeft te weinig mitrailleurs en moderne kanonnen. Maar er is een ander belangrijk wapen: water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie. Tijdens de mobilisatie werden de forten van de waterlinie bemand, zo ook Fort bij Vechten. Het verhaal van het leven op het fort kunt u beleven tijdens het bezoek aan het Waterliniemuseum en met een rondleiding over het fort.

Openingstijden en praktische informatie
Front 14/18 is t/m 1 april 2018 toegankelijk tijdens de openingstijden van het Waterliniemuseum. Toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen bij een entreebewijs voor het Waterliniemuseum. Het Waterliniemuseum bevindt zich op Fort bij Vechten op Achterdijk 12  te Bunnik.

Jaarlijkse houtexpositie Vormgevers in Hout op 21 en 22 oktober

Jaarlijkse houtexpositie Vormgevers in Hout op 21 en 22 oktober

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober vindt alweer de 18e editie van Vormgevers in Hout plaats op Fort bij Vechten. Vormgevers in Hout is een jaarlijkse houtexpositie waar een grote variatie aan producten uit Nederlands hout te zien is. Dit jaar zijn er veel nieuwe exposanten, éénderde van de bijna 60 exposanten exposeert voor het eerst op het Fort. En met 2 meubelmakers uit Ierland en de aanwezigheid van het Vlaamse Gilde van Houtdraaiers, heeft de expositie zelfs een internationaal tintje.

De expositie wordt elk jaar in het derde weekend van oktober gehouden. Diverse kunstenaars, houtzagers, houtdraaiers, meubelmakers, instrumentbouwers en anderen die hout be- of verwerken presenteren hun werk. Deze producten zijn zelf ontworpen, op modern ambachtelijke wijze gemaakt en op een milieuvriendelijke en duurzame manier afgewerkt.

vormgevers in hout

Praktische informatie en bezoek Waterliniemuseum

De poorten zijn zaterdag en zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Entree voor volwassenen is 7,50 euro, voor kinderen tot 12 jaar €3,50. Vrienden van Fort Vechten (donateurs) mogen op vertoon van hun donateurspas gratis met twee personen naar binnen. Het Waterliniemuseum kan op deze dagen voor €3,50 bezocht worden in combinatie met een entreebewijs voor Vormgevers in Hout. Kijk voor meer informatie op www.vormgeversinhout.nl.

Verhalen van fortbewoners tijdens Open Monumentendag

Verhalen van fortbewoners tijdens Open Monumentendag

Fortwachter Fort bij Vechten

Verhalen van fortbewoners tijdens Open Monumentendag

Afgelopen zaterdag tijdens Open Monumentendag waren de bomvrije kazerne, gebouw E/L en het reduit vrij toegankelijk. Vrijwilligers van het Waterliniemuseum vertelden hier de verhalen van bewoners van het fort.

Marie Bakker (fictief)

In de bomvrije kazerne vertelde wasvrouw Marie Bakker over haar leven op het fort ten tijden van de mobilisatie van 1939 tot en met de bevrijding.

Geert Been

Soldaat Geert Been vertelde bezoekers over de mobilisatie van 1914-1918, zijn relatie met het thuisfront en zijn voortdurende strijd om verlof te krijgen.

Willem Willemse

Fortwachter Willem Willemse nam bezoekers mee in zijn leven op het fort tijdens de mobilisatie in 1939 en de bezettingstijd vanuit zijn positie als Fortwachter.

Waterliniemuseum genomineerd voor European Museum Academy Award

We zijn genomineerd voor de EMA 2017 Award!

Vorige week hebben we vernomen dat het Waterliniemuseum genomineerd is voor de European Museum Academy Award. We zijn erg trots dat we als enig Nederlands museum meegenomen zijn in deze lijst van 34 Europese musea. Eind september zal de winnaar in Skopje bekendgemaakt worden.

European Museum Academy (EMA) Award

Jaarlijks rijkt de EMA een award uit aan een museum dat een bijzondere prestatie geleverd heeft op het gebied van resultaten of innovatie. De EMA is een non-profit organisatie bestaande uit professionals uit de culturele sector. Kijk voor meer informatie over EMA en de awards op http://www.europeanmuseumacademy.eu.

Solotentoonstelling Kunst Stof van Greetje Majoor-Rijerse in het Waterliniemuseum

Solotentoonstelling Kunst Stof van Greetje Majoor-Rijerse in het Waterliniemuseum

Solotentoonstelling Kunst Stof van Greetje Majoor-Rijerse in het Waterliniemuseum

Vanwege het actuele thema plastic afval wordt de expo van Greetje Majoor verlengd tot 21 januari 2018

T/m 21 januari is de tentoonstelling ‘Kunst Stof’ te zien in het Waterliniemuseum te Bunnik. Kunst Stof is de eerste in de reeks Objectief, een nieuwe serie tentoonstellingen in het Waterliniemuseum waarin nieuwe invalshoeken over de thema’s water, verdediging, militairen, architectuur en natuur naar voren gebracht worden. In Kunst Stof toont Greetje Majoor-Rijerse bijzondere weefsels rondom deze thema’s.

Solo-expositie Kunst Stof
“Het is mijn protest tegen al het zwerfvuil in de natuur.”

Greetje Majoor-Rijerse (Utrecht, 1944)  is een beeldend kunstenaar uit Laren. In deze solo-expositie Kunst Stof toont ze haar bijzondere weefsels. Het monumentale werk van strandafval heeft een duidelijke boodschap, een protest tegen onze omgang met de natuur, het vele afval dat gedumpt wordt in het water. Ook haar andere werken passen goed binnen het museum, zoals ‘de geweldspiralen’ waarin krantenfoto’s van oorlogen en kleding van militairen zijn verwerkt.

Beeldend kunstenaar Greetje Majoor kiest onderwerpen die haar raken, thema’s uit de samenleving, haar leefwereld of nog groter de problematiek in de wereld. Thema’s als de enorme hoeveelheid plastic afval die dagelijks aanspoelt op de stranden, de oorlogen, het geweld,  zij verwerkt ze in monumentaal werk, uitgevoerd in het traditionele ambacht van het weven. Een enorme technische kennis geeft haar de vrijheid om de weeftechniek om te vormen tot fascinerende kunstwerken. Daarbij verwerkt zij non-traditionele materialen  als stukken plastic, prikkeldraad, touw, vogelvleugels en netten om te komen tot de essentie van het onderwerp. Zij schuwt geen enkel materiaal of thema. Een bijzondere vrouw, een kunstenaar die haar visie op de wereld met de kijker wil delen.

Tentoonstellingreeks Objectief

Kunst Stof is de eerste in de reeks Objectief, een nieuwe serie tentoonstellingen in het Waterliniemuseum waarin nieuwe invalshoeken over de thema’s water, verdediging, militairen, architectuur en natuur naar voren gebracht worden. Het uitgangspunt is dat de tentoonstellingen aanzetten tot denken en bijdragen aan het debat rondom actuele en historische thema’s.

Landschap in Stelling gebracht: nu in het Auditorium

Landschap in Stelling gebracht: nu in het Auditorium

Landschap in Stelling gebracht: nu in het Auditorium

Landschap in Stelling gebracht is een verkooptentoonstelling met werk van Fotoclub Abcoude en toont het landschap van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De tentoonstelling is onderdeel van V6, een project om het linielandschap tot leven te wekken met lokale initiatieven. De tentoonstelling is te zien tot 28 juli in ons auditorium.

Waterschap AGV steunt deze tentoonstelling en werkt samen met V6 om de verhalen van het watererfgoed van de regio tot leven te wekken. Cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit helpen daarbij om inwoners en gebruikers meer bewust te maken van de rol van het water en het belang van het waterbeheer. De opbrengst van deze verkooptentoonstelling is bestemd voor het herstel en plaatsing van oude limietpaaltjes op de grens van het militaire en civiele landschap rond de forten. V6 verzamelt de verhalen op de cultuur, erfgoed en toerisme website “if then is now”.

Fietsen met de Waterliniefietsroutes

Fietsen met de Waterliniefietsroutes

Op vrijdag 7 juli zijn er in het Waterliniemuseum nieuwe fietsroutes langs de waterlinies gelanceerd. De vier nieuwe routes voeren langs historische objecten van de Waterlinie en  geven een beeld van de werking van het watersysteem. Dat zorgde voor het onder water zetten (inunderen) van land én geeft een beeld van het hedendaagse waterbeheer. Alle historische objecten en de fietsroutes zijn te vinden op een zuil in het Waterliniemuseum, op www.waterliniemuseum.nl/fietsroutes en in de Routeplanner App van de Fietsersbond.

 Verleden en heden in één fietsroute

De drie waterschappen in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Waterliniemuseum hebben de vier Waterliniefietsroutes van de app op 7 juli voor het eerst in gebruik genomen. Fietsend langs dijken, sluizen, wielen en waterbergingen komen verleden en heden bij elkaar. Want veel van de historische waterobjecten van de linie zijn nog steeds in gebruik bij de waterschappen. Niet meer voor de verdediging van land tegen de vijand, maar voor het aan- en afvoeren of tegenhouden van water.

App downloaden

De app met de nieuwe Waterliniefietsroutes is te zien via www.routeplanner.fietsersbond.nl en te downloaden voor Android en iOS. Omdat de routes onderdeel uitmaken van de Fietsersbond Routeplanner kan de app altijd de meest actuele route bieden, ook bij werkzaamheden of wijzigingen.

De Waanzinnige Boomhut Doe Expo in het Waterliniemuseum

De Waanzinnige Boomhut Doe Expo in het Waterliniemuseum

Op 4 juli opent Waterliniemuseum Fort bij Vechten de Waanzinnige Boomhut Doe Expo. Deze tentoonstelling is gebaseerd op  De Waanzinnige Boomhut kinderboekenreeks en daagt kinderen uit om hun eigen waanzinnige verhaal te verzinnen. De Waanzinnige Boomhut Doe Expo is net als het Waterliniemuseum in de zomervakantie van maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.uur geopend.

Deze bijzondere expositie is te zien in de bomvrije kazerne op fort bij Vechten, één van de grootste forten van Nederland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een terrein dat zich leent om te fantaseren over Waanzinnige boomhutten! Op het grote buitenterrein van Fort bij Vechten (gebouwd in 1869) kunnen kinderen hun energie kwijt op een schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl. De Doe Expo daagt kinderen uit om te spelen, samen te werken en in de wereld van de boeken te stappen, maar ook in die van hun eigen waanzinnige verhaal.

De Waanzinnige Boomhut

Een waanzinnige boomhut zoals Andy en Terry die in hun boeken beschrijven en tekenen, heb je nog nooit gezien. In de boeken is er een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium, een bananenvergroter en een snoepjesmachine (die snoepjes in je mond schiet als je trek hebt). Andy en Terry beleven de dolste avonturen en proberen ook nog hun boeken op tijd klaar te krijgen!

Kinderen worden tijdens deze Doe Expo, aan de hand van afbeeldingen en voorwerpen/ dieren uit de boeken, uitgedaagd om hun eigen waanzinnige verhaal te schrijven. Aan de hand van een begeleidend boekje en tal van opdrachten worden hun creativiteit en inlevingsvermogen op de proef gesteld. Andy Griffiths is één van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Griffiths werkt al jaren succesvol samen met auteur en illustrator Terry Denton. Hun werk is meermaals bekroond. Van de Waanzinnige Boomhut zijn inmiddels 6 delen verschenen en zijn we beland op de 78ste verdieping! Uiteraard zijn de boeken ook te koop in de museumwinkel.

Openingstijden en praktische informatie

De Waanzinnige Boomhut Doe Expo is vanaf 4 juli toegankelijk tijdens de openingstijden van het Waterliniemuseum. In de zomervakantie zal het Waterliniemuseum geopend zijn van maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs voor de Waanzinnige Boomhut Doe Expo bedraagt €4,50 voor kinderen  en €3,00 voor volwassenen (per 5 kinderen minimaal één volwassene als begeleider). Toegang tot het Waterliniemuseum is apart en bedraagt € 5,00 voor kinderen en € 7,50 voor volwassenen. Het Waterliniemuseum bevindt zich op Fort bij Vechten op Marsdijk 2 te Bunnik.

Op het fortterrein worden soms evenementen georganiseerd. Tijdens evenementen gelden andere openingstijden en toegangsprijzen. Het fortterrein is tijdens evenementen niet vrij toegankelijk.

Mooi Linieland op 17 en 18 juni

Mooi Linieland op 17 en 18 juni

Zaterdag 17 en zondag 18 juni staat het landschap in de waterlinies centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden.

Maak kennis met de krachtpatsers op en rondom het fort

Met de Krachtpatsersroute over en rondom Fort bij Vechten leer je onderweg over de flora en fauna bij het fort. Deze route start bij Chambree 13 in de bomvrije kazerne, waar video’s te zien zijn over de bomen en vleermuizen op het fort.