Mooi Linieland op 17 en 18 juni

Mooi Linieland op 17 en 18 juni

Zaterdag 17 en zondag 18 juni staat het landschap in de waterlinies centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden.

Maak kennis met de krachtpatsers op en rondom het fort

Met de Krachtpatsersroute over en rondom Fort bij Vechten leer je onderweg over de flora en fauna bij het fort. Deze route start bij Chambree 13 in de bomvrije kazerne, waar video’s te zien zijn over de bomen en vleermuizen op het fort.

Tentoonstelling Glimlach van Marcel Bastiaans

Tentoonstelling Glimlach van Marcel Bastiaans

‘Glimlach’ is een nieuwe tijdelijke hedendaagse kunsttentoonstelling in Waterliniemuseum Fort bij Vechten. In aansluiting bij het prachtige fort en de ontluikende natuur toont het museum dit voorjaar een paar bijzondere schilderijen van kunstenaar Marcel Bastiaans.

Kunstenaar Marcel Bastiaans is een schilder pur sang. Iedere dag is hij in zijn atelier te vinden, waar hij met veel enthousiasme en passie aan het werk is. Met zijn schilderijen wil hij de wereld een beetje mooier maken en ‘een glimlach op ieders gezicht toveren’. In het Waterliniemuseum zijn de komende weken 2 series van hem te zien.
De serie: ‘Awareness, Transformation and Faith’ (‘Bewustzijn, Transformatie en Vertrouwen’) over de ontwikkeling van het kind gebaseerd op de filosofie van Jan Amos Comenius. In deze serie staat de vlinder symbool voor de transformatie, de overgang naar een nieuwe periode en de vogel staat voor vertrouwen, vertrouwen in de krachten van het kind, van de natuur. Het oog symboliseert het bewustzijn, het bewust dat we één zijn. Zoals Comenius zei: “harmonie, inlevingsvermogen en respect voor ons allen”. Krachtige symbolen, bijna iconische beelden geschilderd op een ondergrond van teksten uit het boek Orbis Sensualium Pictus, de zichtbaar waarneembare wereld van Comenius.  De tweede serie is ‘Mind, Body and Soul’, over de kracht en zelfhelende vermogens van de mens.
De mens maakt zijn eigen wereld, de wereld is maakbaar. En in de wereld van Marcel Bastiaans is alles mogelijk, zolang je er maar in geloofd en vertrouwen hebt. En dat wenst hij iedereen toe: “Wees positief en heb vertrouwen in jezelf, dan straalt dat uit op je omgeving!”

De intrigerende werken van Marcel Bastiaans zijn van april tot eind juni 2017 te zien in het Waterliniemuseum, waar de natuur op het fort langzaam tot bloei komt en de kracht van de natuur dagelijks voelbaar is. Het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn door mensen gecreëerde systemen,  de maakbare natuur als defensie, een veilige haven in een dreigende wereld.

Paasweekend: Rondom Fort bij Vechten

Paasweekend: Rondom Fort bij Vechten

In het Paasweekend kun je Fort bij Vechten ook van buitenaf ontdekken. Rondom Fort bij Vechten neemt je mee langs het fort en de verschillende bunkers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op het buitenterrein. Tijdens deze rondleiding maak je kennis met de kracht en pracht van Fort bij Vechten vanuit het perspectief van de vijand.

Rondom Fort bij Vechten wordt aangeboden van zaterdag 15 t/m maandag 17 april. De rondleiding vertrekt om 14.00 bij het Waterliniemuseum en zal ongeveer een uur in beslag nemen. Deelname is gratis.

Bunker
Bunker2
Rondom Fort bij Vechten
Speurtocht Verken het Fort is ANWB kinderwinterwandeling

Speurtocht Verken het Fort is ANWB kinderwinterwandeling

Binnen zitten met de kinderen in de winter? Nergens voor nodig. Mutsen op, handschoenen aan en lekker naar buiten. Er is zoveel te beleven! ANWB verzamelde 20 winterwandelingen speciaal voor jonge kinderen: niet te lang en met een leuk thema.

Met onze speurtocht Verken het Fort ontdekken stoere jongens en meisjes de natuur en gebouwen op Fort bij Vechten. Ze doen dit aan de hand van een opdrachtenboekje dat verkrijgbaar is voor €1,50 bij het Waterliniemuseum. De route neemt ongeveer een uur in beslag en kan dus ook mooi gecombineerd worden met een bezoek aan het Waterliniemuseum, waar van alles te beleven is en waar je met een Virtual Reality bril een parachutesprong over de waterlinies kunt maken.

Op de website van de ANWB kun je jouw foto’s van deze wandeling delen. Hier vind je ook meer kinderwinterwandelingen.

Waterliniemuseum stelt Cultureel Manager en Marketing Manager aan

Waterliniemuseum stelt Cultureel Manager en Marketing Manager aan

Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten is inmiddels één jaar open en heeft met de inzet van vrijwilligers al veel bezoekers mogen ontvangen. Om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van het museum heeft men twee nieuwe krachten aangetrokken: Elganan Jelsma als Cultureel Manager en Matthijs Kortlever als Marketing Manager.

Elganan Jelsma heeft 10 jaar gewerkt als museumdirecteur van een klein cultuurhistorisch museum en heeft via haar eigen projectbureau PubArt vele tentoonstellingen gemaakt, vaak een combinatie van moderne kunst en geschiedenis. Zij zal zich voornamelijk bezig houden met het beleid van het Waterliniemuseum, de museumcollectie, het kenniscentrum, nieuwe tentoonstellingen en samenwerkingsverbanden met andere instellingen. Elganan: “Een prachtige locatie Fort bij Vechten, met unieke gebouwen en natuur en een schitterend architectonisch museum met interactieve exposities. Een uitdaging om daar nog meer aan toe te mogen voegen en mee te werken aan een landelijke uitstraling.”

Matthijs Kortlever heeft bij verschillende organisaties functies bekleed op het gebied van marketing en communicatie. Bij het Waterliniemuseum zal hij zich gaan richten op marketing, evenementen, PR en het doorontwikkelen van de educatieve programma’s. “Het Waterliniemuseum vertelt een bijzonder verhaal op een unieke locatie. Bezoekers beleven hoe het fort door de jaren heen gebruikt is en komen op interactieve wijze meer te weten over de werking van de waterlinie. Deze combinatie maakt het tot een uiterst geschikte omgeving voor een dagje uit, een schoolexcursie of bedrijfsbijeenkomst. Ik kijk er naar uit om de bekendheid van het museum te vergroten en ons aanbod nog beter te gaan afstemmen op de wensen van onze bezoekers”, aldus Matthijs.

Castellum Fectio open voor publiek

Castellum Fectio open voor publiek

Castellum Fectio, nabij Fort bij Vechten in Bunnik, is met de onthulling van het informatiebord voor bezoekers officieel geopend door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde provincie Utrecht. Het grootste fort van de Romeinse Limes – de verdedigingslinie langs de Rijn en UNESCO-Werelderfgoed in wording – , dateert van de periode 4/5 na Christus – 275 na Christus. Een ruimtelijk kunstwerk brengt het castellum weer tot leven.

VERLEDEN VERBEELDcastellum_fectio

Jarenlang lag het Romeinse fort verborgen onder een boomgaard. In 2009 nam de provincie Utrecht het initiatief om het castellum weer zichtbaar te maken. Inmiddels visualiseert een groot ruimtelijk kunstwerk van Parklaan Landschapsarchitecten en Studio Klarenbeek het castellum van 180×150 meter. Bezoekers kunnen zich nu een beeld vormen van (de grootte van) het castellum en wat zich daar heeft afgespeeld. Het ruimtelijke kunstwerk maakt gebruik van wetenschappelijke documentatie en originele archeologische vondsten. Tegelijk met de opening van het Castellum Fectio opent ook een Romeinententoonstelling op Fort bij Vechten haar deuren.

 

Continue reading →

Romeinen tentoonstelling geopend

Romeinen tentoonstelling geopend

Romeinen tentoonstelling geopend 

In poortgebouw K is de  tentoonstelling geopend over de Romeinse geschiedenis van het fort en de omgeving.
Vier personen laten iets zien van het dagelijkse leven in de Romeinse tijd:

Victor is een nieuwsgierig kind in de Vechtense vicus. Hij sterft in het laatste kwart van de 2e eeuw aan een pest- of pokkenepidemie. Zijn vader was als Tongerse graanhandelaar werkzaam in de vicus en was tevens priester van de godin Viradecdis.

Fledimella is de vrijgelaten slavin van commandant Salvius (in functie als dienstmeid in het huis van de commandant, voor diens vrouw). Zij leefde in het 2e kwart van de 1e eeuw na Chr. en was van oorsprong een Germaanse die rond het begin van de jaartelling als klein meisje in Italië als slavin werd verkocht.

Valens is een gepensioneerde ruiter (Ala I Thracum) uit het 1e kwart van de 2e eeuw na Chr. die als veteraan in de vicus is komen te wonen. Hij heeft een Thracische vader (Bititralis) en een Britse moeder.

Crispinus is leerbewerker in de Vechtense vicus in de 3e eeuw na Chr. Primair werkte hij als schoenmaker voor de bewoners van de vicus, maar hij deed ook zo nu en dan klussen voor de soldaten. Hij is geboren en getogen in de vicus, net als zijn vader. Hij sterft aan miltvuur (anthrax), een bekende ziekte onder leerlooiers en –bewerkers (in later tijden, maar naar het schijnt ook in de Romeinse Tijd).

Elk personage heeft  een eigen afdeling  met een korte film, vondsten/voorwerpen en een touchscreen tablet met allerlei informatie.

In de zijruimte is er een interactieve presentatie over Fectio en de andere twee castella in de stad Utrecht, Hoge Woerd en Domplein en panelen met informatie over de Limes.

 

Continue reading →

Gulden Feniks voor Fort bij Vechten

Gulden Feniks voor Fort bij Vechten

Fort bij Vechten, vanuit de lucht is goed te zien hoe mooi het nu is.
Amsterdam – De NRP Gulden Feniks 2016 prijzen zijn  uitgereikt in het Volkshotel in Amsterdam. De winnaars zijn dit jaar Fort bij Vechten in Bunnik (Gebiedstransformatie), De Timmerfabriek in Schiedam (Transformatie) en Bouw van Jou in Deventer (Renovatie).

De prijzen zijn uitgereikt onder leiding van juryvoorzitter Karin Laglas. Aansluitend is tijdens een feestelijke borrel het glas geheven op de winnaars en is het NRP Gulden Feniks 2016 Jaarmagazine uitgereikt waarin alle inzendingen zijn gebundeld.

Een prijs om van te leren
NRP reikt elk jaar de NRP Gulden Feniks uit aan de beste en meest innovatieve (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland: de ‘Oscars’ van het vakgebied. NRP Gulden Feniks is nadrukkelijk een prijs om van te leren, die de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied laat zien en meest inspirerende projecten.

Gebiedstransformatie
De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 8 inzendingen. Hieruit werd naast de winnaar Fort bij Vechten (Bunnik) ook Meyster’s Buiten (Utrecht) genomineerd.

Uit het juryrapport:
“Fort Bij Vechten is prachtig herbestemd tot onder andere Waterliniemuseum. Wie zoiets moois van een dichtgegroeid fort weet te maken, en op zo’n aansprekende manier het verhaal weet te vertellen over de betekenis die het fort ooit had, verstaat zijn vak. De jury prijst de vindingrijke en gewaagde ingreep van de onbegroeide strook diagonaal over het fort. Het is fraai te zien hoe in deze strook van 80 bij 450 meter nauwgezet alle oorspronkelijke profielen zijn hersteld. Juist dit contrast maakt duidelijk hoe het fort eruit gezien moet hebben bij de ingebruikname.”

Continue reading →

12