Tentoonstellingen

Ontdek hoe water een wapen werd!
In het museum kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt (prins) Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

luuc-jonker_wlm-interieur-5326

Middenin dit bijzondere museumgebouw, ontworpen door architect Anne Holtrop, vind je een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als deze onder water wordt gezet, kun je zelf ervaren hoe de linie werkt. En mocht je er nog geen genoeg van hebben dan kun je binnenin het museum met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Lummelen in de Linie (WO1)

Wachten op de vijand die niet komt
De wisseltentoonstelling Lummelen in de Linie in het reduit geeft een beeld van de mobilisatie van de Waterlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918. Aan de hand van brieven van soldaat Been wordt het leven op het fort verteld. Je kunt zien hoe de soldaten destijds waren gelegerd en hoe zij de tijd doorbrachten terwijl men wachtte op een vijand die niet kwam.

Deze tentoonstelling kan bezocht worden in combinatie met een rondleiding door het reduit. Deze rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten hiervoor bedragen €4,50 voor een volwassene en €3,00 voor een kind.

Romeinen tentoonstelling

Het dagelijks leven op castellum Fectio
In poortgebouw K is een tentoonstelling geopend over de Romeinse geschiedenis van het fort en de omgeving. Vier personen laten iets zien van het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Elk personage heeft  een eigen afdeling  met een korte film, vondsten/voorwerpen en een touchscreen tablet met allerlei informatie. In de zijruimte is er een interactieve presentatie over Fectio en de andere twee castella in de stad Utrecht, Hoge Woerd en Domplein en panelen met informatie over de Limes.

Deze tentoonstelling kan gratis bezocht worden in combinatie met het bezoek aan het museum. Ook kunt u deze tentoonstelling bezoeken in combinatie met een rondleiding over het nabij gelegen castellum Fectio. Deze rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten hiervoor bedragen €4,50 voor een volwassene en €3,00 voor een kind.

Tentoonstelling Glimlach van Marcel Bastiaans

‘Glimlach’ is een nieuwe tijdelijke hedendaagse kunsttentoonstelling in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. In aansluiting bij het prachtige fort en de ontluikende natuur toont het museum de komende weken een paar bijzondere schilderijen van kunstenaar Marcel Bastiaans.

Kunstenaar Marcel Bastiaans is een schilder pur sang. Iedere dag is hij in zijn atelier te vinden, waar hij met veel enthousiasme en passie aan het werk is. Met zijn schilderijen wil hij de wereld een beetje mooier maken en ‘een glimlach op ieders gezicht toveren’. De schilderijen zijn van april tot eind juni 2017 te zien in het Waterliniemuseum.