9
September

Open Monumentendag

Boeren, Burgers en Buitenlui
Verhalen van de bewoners van het fort

Op Open Monumentendag op 9 september worden de verhalen verteld van 3 bewoners van Fort bij Vechten:  Soldaat Geert Been, Fortwachter Willem Willemse en Wasvrouw Marie Bakker (fictief). Deze verhalen worden verteld om 11.30, 13.00 en 14.30 uur.

geert-been

Geert Been vertelt over de mobilisatie van 1914-1918, zijn relatie met het thuisfront en zijn voortdurende strijd om verlof te krijgen.

Willem Willemse vertelt over de mobilisatie in 1939 en de bezettingstijd vanuit zijn positie als Fortwachter.

wasvrouwmarie

Wasvrouw Marie Bakker neemt je mee in haar leven op het fort ten tijden van de mobilisatie van 1939 tot en met de bevrijding.

Toegankelijkheid Fort bij Vechten

Het terrein van Fort bij Vechten is gratis toegankelijk en ook de voorstellingen van de verhalenvertellers kunnen gratis bezocht worden. Het Waterliniemuseum kunt u deze dag met korting bezoeken. Voor de entree van het museum betaalt u tijdens Open Monumentendag €5,- per persoon en voor een bezoek aan de Eerste Wereldoorlog tentoonstelling in het reduit betaalt u €3,00. Voor lunch kunt u gebruikmaken van onze lunchroom in Chambree 6 in de bomvrije kazerne.

16 en 17
September

Muziektheatervoorstelling ’14-18′

In het Waterliniemuseum speelt Theater Nomade een multidisciplinaire voorstelling over Nederland in WO1

14-18 is een fascinerend muziek en filmtheaterproject over Nederland in de 1e Wereldoorlog met unieke documentaire zwart-wit beelden en politieke kunst. Illustere personages als Koningin Wilhelmina, Anthony Fokker, Keizer Wilhelm II,  Troelstra, en Mata Hari worden in snelle kostuum- en scènewisselingen door acteurs en musici vertolkt .

Deze voorstellingen van 30 minuten zijn gratis toegankelijk bij aanschaf van een entreeticket voor het Waterliniemuseum. De voorstellingen starten op zaterdag en zondag om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

 

7
Oktober

HRFST Festival

Op 7 oktober is Fort bij Vechten niet vrij toegankelijk vanwege het HRFST Festival. Het Waterliniemuseum is op deze dag dan ook gesloten.

Zodra de dagen korter worden, begin je het te voelen… De herfst komt eraan! De tijd waarin de bladeren vallen, lange mouwen weer uit de kast mogen en de periode dat donkere bieren gebrouwen worden. Maar niet voordat je genoten hebt van die heerlijke laatste nazomer zonnestralen in combinatie met de diepste bassen, donkere bieren en het lekkerste soulfood. Op HRFST komt het allemaal samen!

21 en 22
Oktober

Vormgevers in Hout

Jaarlijkse houtexpositie op Fort bij Vechten. Op deze dagen is Fort bij Vechten niet vrij toegankelijk en het Waterliniemuseum gesloten.

‘Vormgevers in Hout’ is de jaarlijks terugkerende houtexpositie op Fort bij Vechten. De expositie wordt elk jaar in het derde weekend van oktober gehouden. Diverse kunstenaars, houtzagers, houtdraaiers, meubelmakers, instrumentbouwers, gereedschappenleveranciers en andere bedrijven die hout be-of verwerken presenteren hun werk. Het is een evenement dat elk jaar vele bezoekers trekt. Fort bij Vechten is een van de grootste forten van De Nieuwe Hollandse Waterlinie en doet tegenwoordig dienst als een sfeervol cultureel en culinair centrum, dat sterk tot de verbeelding spreekt door de atmosfeer van de oude gebouwen en het bosachtige terrein rond het Fort. Je kunt er heerlijk dolen door de booggangen van de kazerne of wandelen over het terrein.