Lummelen in de Linie Fort bij Vechten

Klas 1-2, Voortgezet Onderwijs

De Eerste Wereldoorlog

Korte omschrijving

De tentoonstelling is speciaal ontworpen voor leerlingen van de onderbouw van het VMBO. Met de hulp van soldaat Geert Been, die gelegerd was op Fort bij Vechten, ervaren de leerlingen in het tot de verbeelding sprekende reduit allerlei facetten van de Grote Oorlog. Aan de orde komen onder meer oorlogscommunicatie, spionage, de aardappelcrisis, het leven van alledag tijdens de mobilisatie en de impact die de oorlog had op de Nederlandse bevolking.

Leerdoelen

Aansluiting op leerdoelen Stichting Leerplan Ontwikkeling
Kerndoel 51:
De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.

Kerndoel 52:
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van het volgende tijdvak: burgers en stoommachines; WOI. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Tarieven schooljaar 2017-2018

Doe-route met begeleiding (max. 30 leerlingen per groep), maandag t/m vrijdag: € 170,-. Tarieven voor de educatieve rondleiding zijn inclusief:

• Bezoek aan Fort bij Vechten en de WO1-tentoonstelling in het reduit
  • Doe-route
  • Opdrachtboekjes voor leerlingen
  • Parkeren
  • Voorbereidingsles

Reserveren voor het schoolbezoek is verplicht. De tarieven zijn niet geldig i.c.m. andere acties. Programma onder voorbehoud.

Geschiedenislokaal Utrecht WO1

Op de site Geschiedenislokaal Utrecht WO 1 zijn primaire bronnen te vinden uit de eerste wereldoorlog in de provincie Utrecht. GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl is bedoeld voor geschiedenisdocenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) die sporen van de Eerste Wereldoorlog in de eigen omgeving willen ontdekken en bestuderen. De website is ontwikkeld in samenspraak met docenten. De website is laagdrempelig: gratis en zonder inlogcodes.

Geschiedenislokaal Utrecht WO 1 is een samenwerkingsproject van Utrechtse musea en archieven: Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Museum Flehite, Gemeente Amersfoort/Belgenmonument, Het Utrechts Archief, Archief Eemland, Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Nationaal Militair Museum, Geheugen van Zeist, Gemeentearchief Veenendaal, Museum Veenendaal.

Meer informatie of direct reserveren